selvværd
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest

I det her indlæg vil du lære om;

Hvad er selvværd?

Jeg har været god til at lære at mit selvværd ikke er baseret på hvordan min mor behandlede mig, men at det er defineret af mig selv, og jeg mener selv at jeg har strålende og fantastisk værdi, og at jeg har brugbare evner og talenter. Jeg har lært at jeg er rigtig god til rigtig mange ting, og at jeg bringer værdi til livet og til de mennesker omkring mig, ved bare at være mig selv, og det er der ingen der kan tage fra mig uanset hvordan folk behandler mig. 

Men hvordan definere man selvværd?

“Selvværd er følelsen af ens egen værdi eller værdi som person.” 

Med andre ord er selvværd en tilstand af væren, der defineres af ubetinget selvaccept, selvrespekt, selvforståelse og selvkærlighed. Det vigtigste at forstå er, at selvværd ikke er baseret på noget eksternt, selvom det nogen gange kan føles sådan.

Hvis du har et højt niveau af selvværd, har du evnen til at have en positiv mening om dig selv uafhængigt af hvad der foregår i dit liv. Uanset hvor hårdt livet bliver, så vil dit selvværd være baseret på et solidt fundament.

Hvad er så forskellen mellem selvværd og selvtillid?

”Selvtillid er, hvad vi tænker og føler og tror om os selv. 

Selvværd er at erkende 'Jeg er større end alle disse ting.' 

Det er en dyb viden om, at jeg er af værdi, at jeg er elskelig, nødvendig for dette liv og af uforståelig værdi. "

Selvværd mod selvtillid

Selvværd er følelsen af ens egen værdi eller værdi som person.

Selvtillid er en følelse af sikkerhed og tro på ens egne kompetencer .

Man kan godt have et lavt niveau af selvtillid, men stadig holde sit eget selvværd uskadet.

Tegn på lavt selvværd

Du føler måske at du ikke er nok bare som du er

Når man oplever følelses af lav selvværd, så prøv og tag et notat af det og se hvad du baserer det på. Mange af os har måske forbundet selvværd til hvad vi opnår, eller vores succes, eller hvor mange penge vi har på kontoen. Det ender ud i at man kun føler at man eventuelt er nok hvis vi opnår noget eller føler succes, og det er enlig hvad selvtillid er.

Hvordan ser man det?

 • Du føler måske at du er overset eller føler dig ignoreret når du er i sociale situationer. 
 • I samtaler så overdriver du måske nogen elementer omkring dig selv for at få det bedre. 

Du tror ikke på dig selv eller dine evner

Hvis du ikke rigtig sætter værdi eller tror at du har værdi i dig selv, så er der mulighed for at du ikke vil stole nok på dig selv i mange situationer til at gøre det rigtige, og det forstærker enlig bare troen på at du ikke er nok som du er. 

Hvordan ser man det?

 • Det du opnår føler du måske ikke er noget i forhold til andres opnåelser. 
 • Du har måske en følelse af at du er et offer for omgivelserne. 

Du har brug for udvendig bekræftelse for at få det godt med dig selv

Et sikkert tegn på lavt selvværd er når man prøver at få det fra alle mulige forskellige steder, som f.eks. folks bekræftelse. 

Du har det f.eks. kun godt med dig selv når andre mennesker roser dig og ser dig som succesfuld, klog eller tiltrækkende. 

Det sker fordi man ikke tillader sig selv at tro på at man selv har de kvaliteter, og at få den bekræftelse udefra fylder et ind indre behov, og det er derfor man måske føler at det er rart.,

Hvordan ser man det?

 • Du spørg aldrig om hjælp fra andre mennesker selvom du har brug ´den, fordi du måske er bange for at folk vil se ned på dig.
 • Du ruminerer og genafspiller situationer i dit hoved igen og igen til at du har nået et punkt hvor du har overbevist dig om at du har opført dig som et fjols. 
 • Du føler måske at du skal forsvare dine følelser eller tanker overfor andre mennesker.

Du sammenligner dig selv med andre hele tiden

Når man har lavt selvværd, så leder man efter en man kan føle sig overlegen overfor. På den måde vil man opnå en slags selvværdi, men en  meget ustabil og flygtende en.

Hvordan ser man det?

 • Man føler sig måske angstfuld når man møder nye mennesker.
 • Man kan opleve at rige eller kendte personer er overlegne for dig.
 • Man deltager tit i sladder.

Hvordan bygger man så et stærk selvværd?

Trin 1: Udvid din selv forståelse

Første trin er enlig bare at kunne komme til at kende en selv på et dybere niveau. Man er nødt til at lære lidt mere om hvem man selv er, før man kan beslutte sig om sit selvværd. 

Man kan prøve følgende øvelse; 

Man skal forestille sig at alt man ejer blev taget væk fra en. Alle ens egen dele, karriere, penge, opnåelser og venner.

 • Hvad hvis alt man havde tilbage kun var så selv?
 • Hvad er der tilbage som ren faktisk har værdi?
Det er ihvertfald vigtige spørgsmål at overveje sig, fordi det viser hvilken værdi man føler om sig selv når alt man ejer er væk. De er sjove nok at lave ihvertfald 😀

Trin 2: Udvikle din selv accept

Når du finder ud af flere dele og aspekter af dig selv, så vil du os finde gode ting, dårlige ting, neutrale ting, og ting der er hårde at acceptere. 

For at man kan bygge et stærkt fundament af selvværd, så er man nødt til at være ærlig imod sig selv. Man skal kunne acceptere det store billede, det dårlige, det gode, det grimme. 

Man er kun menneske, derfor er vi ikke perfekte, vi har fejl og mangler og vi laver fejl. Det er hvad det at være menneske nærmest handler om.

Tips:

 • Der eneste der dømmer dig hårdere end nogen andre, er dig selv. Husk at være god imod dig selv.
 • Det er godt at tilgive folk for ting de ikke gjorde med vilje er en god ting at gøre for at blive bedre selv. Det os at tilgive en selv, er vigtigt for de fejl man har lavet.
 • Det er os en god ide at rette på ens perspektiv af “perfektion” – Uden det sure, ville det søde ikke smage så godt, så for at acceptere en selv, så bliver man os nødt til at acceptere det uperfekte, and det er hvad der til sidst udgør det “perfekte dig”

Trin 3: Forbedr din selv kærlighed

 • Nogen gange tror jeg godt at vi som mennesker kan tage fejl af hvad selv kærlighed er, nogen tror måske det handler om at være egoistisk. 

Et godt tip til selv kærlighed er at behandle dig selv med samme medfølelse og tålmodighed som du ville behandle din bedste ven. 

At øve bekræftelser er os en fed ting at gøre, jeg har selv gjort det en del. Men det kunne være en super god ide at skrive et par linjer på sit spejl med en tus eller lignende.

Her er der nogen linjer jeg synes der er rigtig fede.

 • Jeg er god, lys og elsket
 • Jeg er elskværdig uden andre
 • Jeg elsker mig selv 
 • Jeg er værdigfuld
 • Jeg er god nok uanset hvad. 
Det er super fedt at gøre disse sætninger til en del af ens hverdag. Brug gerne sætninger over 21 dage i streg, for så er det begyndt at sætte sig fast.

VAR DETTE INDLÆG NYTTIGT FOR DIG?

DEL GERNE

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email